Το τμήμα ιδρύθηκε το 1985, έτος ίδρυσης του ΛΕΠ, με στόχο την συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση και αρχειοθέτηση υλικού της τοπικής λαϊκής παράδοσης μέσα από τις δωρεές των συμπολιτών μας. Η συλλογή περιλαμβάνει πλούσιο ενδυματολογικό και φωτογραφικό υλικό.
Το τμήμα διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες και δράσεις με στόχο την προβολή και ανάδειξη ποικίλων εκφάνσεων της τοπικής λαογραφίας.
Το τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών συστάθηκε με την ίδρυση του ΛΕΠ και το 1986 δέχθηκε τις πρώτες δωρεές φορεσιών από οικογένειες της Παιανίας.
Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτισθεί με διάφορα εξαρτήματα και αυθεντικές φορεσιές από την Παιανία και άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Παράλληλα με τις αυθεντικές, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φορεσιών που είναι πιστά αντίγραφα κατασκευασμένα από ειδικούς.
Οι φορεσιές (γυναικείες, ανδρικές, παιδικές) με τα εξαρτήματά τους καλύπτουν τις ανάγκες των εμφανίσεων των τμημάτων χορού, και κατά καιρούς αποτελούν εκθέματα θεματικών εκθέσεων που στοχεύουν στην προβολή του ενδυματολογικού μας πολιτισμού.
Το τμήμα παραδοσιακών χορών είναι το παλαιότερο τμήμα του Λυκείου και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1985, λίγο μετά την ίδρυση του ΛΕΠ. Στα 40 χρόνια λειτουργίας του, η χορευτική ομάδα έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εχει λάβει μέρος σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα καθώς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το τμήμα διοργανώνει επίσης σεμινάρια παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με καταξιωμένους δασκάλους- ερευνητές.
Το Τμήμα Μουσικής δημιουργήθηκε το 1986. Στη διάρκεια της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει τμήματα χορωδίας ενηλίκων, διδασκαλίας φλογέρας σε παιδιά και παραδοσιακών κρουστών.
Σήμερα λειτουργεί τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού με στόχο την προσέγγιση και μελέτη των παραδοσιακών τραγουδιών όλης της Ελλάδας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην άρρηκτη σχέση μεταξύ χορού, μουσικής και στίχου. Συμπράττει με τα χορευτικά τμήματα συμμετέχοντας παράλληλα σε σεμινάρια και εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Παράλληλα λειτουργεί τμήμα Βυζαντινής μουσικής προπαιδείας το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και έχει ως στόχο την γνωριμία και την επαφή τους με την βυζαντινή μουσική και την ψαλτική. Μέσα από την μουσικοπαιδαγωγική μέθοδο Carl Orff, με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά συνδέουν μουσικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Ο θεσμός της κοσμητείας εισάγεται στα καταστατικά με σκοπό τη συντήρηση και φροντίδα του κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων Παιανίας καθώς και του κινητού εξοπλισμού που διαθέτει αυτό, για πάσης φύσεως εκδηλώσεις και ταξίδια τα οποία διοργανώνει αλλά και συμμετέχει.
Το Τμήμα Οικοτεχνίας λειτουργεί σχεδόν από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Παιανίας, διδάσκοντας παλαιές, ξεχασμένες τεχνικές και βελονιές αιώνων με τις οποίες δημιουργούνται αριστουργήματα, που βρίσκουν εξέχουσα θέση μέσα στο σύγχρονο σπίτι, προσδίδοντας σ' αυτό ένα ιδιαίτερο αρχοντικό ύφος.
Στο Τμήμα Οικοτεχνίας διδάσκεται ένα είδος παραδοσιακής τέχνης όπως κέντημα της νυφικής Μεσογείτικης φορεσιάς, κέντημα με την ονομαστή βελονιά "γαζωτή", λευκοκέντημα πχ κοφτό, ανεβατό, κέντημα "λευκαδίτικο", κέντημα με την παραδοσιακή τοπική βελονιά πράπλια, η οποία έτεινε προς λησμονιά και εξαφάνιση, κέντημα με χάντρες, πλέξιμο προίκας μωρού και κάθε είδους πλέξη αλλά και κομποδετική.